Blue FlowerRussianSPA                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                        

Руската баня е място, където хората полагат грижи не само за тялото си, но и за душата си.Основния елемент на Руската баня е парата.Затова в банята не се ходи само да се "къпе",а и  да се "напарят". Парата, в съчетание на високата температура (средна 110 градуса) и с ароматни етерични масла, усилва кръвообращението, обмяна на вещества и отваря порите.По този  начин прочиства тялото от вредни вещества, токсини и укрепва имунната система.Масажът с метлички от различни дървета (бреза, дъб, липа и др.) въздейства благотворно на кожата и  дихателните пътища, предавайки им силата и свежестта на растенията.Облекчава болки в мускулите и ставите и при други неврологични болести.Обливането със студена вода или  гмуркането в ледения басейн закалява тялото, тонизира съдовата система, ободрява и укрепва нервната система. В резултат на всичко това човекът се чувства в добра физическа форма  и в добро настроение.Необходимо е обаче да се знаят и спазват някои правила, създаващи се в течение на много столетия, дори хилядолетия.А те са много прости.Първи- престои в  "парилката" 10-15минути без пара, след това 10 минути почивка,отново около 15 минути в "парилката",но вече с малко пара и етерични масла,отново почивка 10-15 минути.След това е  основната процедура, която трае 30-40 минути.Прави се масаж с метличката след като загрее тялото се намазва с мед който се разтрива с метличката.Тялото попива меда и това помага  за отваряне на порите.Така по-лесно се изхвърлят токсините.След хубаво загряване на тялото от вътре се престъпва към охлаждането(взема се студен душ или се потапя в студен  басейн),след което тялото отново се загрява в "парилката".Тази процедура се повтаря от 3-6 пъти, след което се почива 30 минути.Тази процедура може да се повтори 2-ри път или се  влиза в "парилката" за 15 минути (но вече без подаване на пара)за да се отпусне тялото.Това е една от многото процедури в Руската баня, след която се изхвърлят токсини.По време на  почивките и след банята е хубаво да се пият течности (квас, чай, сок, вода).Целият този ритуал на руската баня-пара, ароматни масла, масажът с метлички и мед, билков чай и добра  компания създават блажена обстановка, позволяваща човек да се забрави и да си отпочине от всички грижи.Не на празно се казва:СЛЕД РУСКА БАНЯ ЧОВЕКЪТ СЕ ЧУВСТВА КАТО  НОВОРОДЕН. С ЛЕГКИМ ПАРОМ!

 


Защо трябва да отидете на Руска баня?

Защото е здравословно. Руската баня, е тясно свързана с природната медицина. Стимулира циркулацията на кръвта и работата на сърцето. Подобрява зрението. Кожата ви се пречиства, докато порите ви са отворени. Страхотна пречиствателна практика за тези, които имат проблемна кожа. Също помага да се борите с гъбички, тъй като вредните бактерии умират при висока температура. Млечната киселина и шлака се отстранява от организма заедно с потта. Шлаката обикновено забавя телесните функции. Отстранявайки я, осигурявате по- доброто функциониране на тялото си.  Следователно Руската баня има подмладяващ ефект.

Най-важната част от традиционната Руска баня са метличките, направени от млади клонки на широколистни дървета. Могат да бъдат ползвани за масаж и за загряване. Брезовите клонки са много полезни за кожата на главата. Вливат сили на косата и предотвратяват появата на пърхот. Масажът с тях е полезен след тежка физическа работа, тъй като действа отпускащо на мускулатурата и болкоуспокояващо. Почистват кожата, лекуват ожулвания и рани, имат успокояващ ефект, повдигат духа, чудесни за белодробна вентилация, успокоява кожата и й придава еластичност. Преди ползването им, сухите пръчки се накисват в топла вода.

Братушките от векове изпаряват стреса и умората, а в ледените води връщат силите и страстта

Бог отмива греховете с потапяне във вода, затова и всяка година на Богоявление смелчаци скачат за кръста в ледени езера. Руснаците обаче не стават моржове само веднъж годишно. Те от векове се къпят в ледени води за здраве, но до реката или езерото има една дървена къщичка, в която се напарват. Видимо разгорещените при минусови температури голи братушки изумявали чужденците, които смятали и налагането с метлички за самонаказание. Според други пък от там извира руската сила. Банята в Русия е била достъпна за всички – и бедни, и богати полягали в парилнята. В дървената къщичка с нажежена печка, брезови метлички и ароматни билки руснаците от векове изпаряват стреса, напрежението и умората, а в ледените води връщат силите и страстта. Парната баня отпуска тялото и душата. За руснаците парилката е като майчина утроба – тъмно, тихо и сигурно. А боят с метлички е своеобразен масаж. Клонките се берат през лятото и се сушат на сянка. Преди банята метличката се топи в гореща вода около минута, изтръсква се леко и е готова за парилнята. Руснаците най-много обичат брезовата метличка - заради здравината и еластичността й. Брезата помага при болки, рани и синини, пречиства кожата и дробовете. В традиционната руска баня водата, с която се поливат камъните, е билкова отвара от различни треви и аромати. Лавандула, мента, бреза, мащерка, лайка помагат при много болести, но и действат успокояващо и релаксиращо. Във водата може да се сложат лъжица мед, кафе и дори квас. В парилнята не бива да се бърза. Не случайно за руснаците цяла събота някога е била "банин ден" и дори обществените институции не работели. Добре е да се правят няколко посещения в парната баня с кратки интервали за почивка. Нормално е да се правят поне две-три посещения по 15 минути с 10-минутни интервали.

В парната баня трябва да се диша с отворена уста. Завършекът на традиционната руска баня е обливането с ледена вода, тъй като рязката промяна на температурата стимулира силно кръвообращението, закалява тялото и създава усещане за очистване и прераждане. Руската баня дава свежест, чисти тялото и гони простудата надалеч. Парата прочиства кожата от нечистотии, хидратира я и тя става нежна и мека. При затруднено дишане, главозамайване, сърцебиене трябва да се прекрати паренето и да се легне в стаята за почивка. В парилнята не се влиза и веднага след хранене и пийване, както и на гладен стомах.
Сваля се всичко – часовници, накити, очила... След банята се усеща силна жажда и е добре да се пие минерална вода. Руснаците най-често утоляват жаждата с квас. Ако сте в дървената къщичка, за да се отървете от килограми, не пийте течности поне 2 часа.